10 valkuilen voor beginnende Hyrox atleten: Waar moet jij op letten?

Hyrox is een uitdagende combinatie van kracht en uithoudingsvermogen, en trekt steeds meer sporters aan die hun fysieke grenzen willen verleggen. Hoewel de sport toegankelijk is voor verschillende niveaus, zijn er een aantal veelvoorkomende valkuilen waar vooral beginnende Hyrox-atleten mee te maken krijgen. Hier zijn tien belangrijke punten om in gedachten te houden tijdens je voorbereiding op een Hyrox-evenement.

1. Onvoldoende krachttraining

Hyrox combineert endurance met kracht, en veel beginners onderschatten het belang van een solide krachtbasis. Je hebt sterke benen, een sterke core en bovenlichaam nodig voor oefeningen zoals sled pushes, farmers carries en wall balls. Begin daarom tijdig met krachttraining om blessures te voorkomen en je prestaties te optimaliseren.

2. Gebrek aan specifieke Hyrox oefeningen

Veel deelnemers denken dat een ‘algemene conditietraining’ voldoende is, maar Hyrox vereist specifieke bewegingen zoals roeien, sled pushes en burpee broad jumps. Zonder regelmatig deze bewegingen technische goed te trainen, loop je het risico op overbelasting of gewoonweg een minder goede prestatie op de wedstrijddag.

3. Hardlopen

Hyrox bestaat voor een groot deel uit hardlopen, tussen de oefeningen door. Beginners focussen soms te veel op de fitnessonderdelen en vergeten dat hardlopen een integraal onderdeel is. Maak hardlopen een vast onderdeel van je training, het liefst in combinatie met techniek- en intervaltraining voor snelheid en zone 2 training voor het ontwikkelen van basisconditie/uithoudingsvermogen.

4. Arbeid-rust verhouding

Rust en herstel zijn net zo belangrijk als de training zelf, vooral in de aanloop naar een Hyrox-evenement. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, blessures en minder goede prestaties. Zorg voor voldoende slaap, de juiste voeding en plan rustdagen in je schema om je lichaam te laten herstellen. Verwen jezelf eens met een sportmassage of een dagje sauna!

5. Meer focus op techniek = efficiënte

De uitvoering van oefeningen is essentieel bij Hyrox. Of het nu gaat om zo efficiënt mogelijk bewegen om een PR te halen, of om blessures op de lange termijn te voorkomen. Neem de tijd om je techniek te perfectioneren met een coach of tijdens trainingen, zodat je op wedstrijddag efficiënt en veilig kunt presteren.

6. Onvoldoende of verkeerde energie inname

Hyrox vereist een hoge energie-output, en veel beginners onderschatten hoeveel brandstof ze nodig hebben. Een slecht dieet kan leiden tot energieverlies tijdens de race. Zorg ervoor dat je voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgt, zowel in de weken voorafgaand aan de wedstrijd als op de dag zelf. Wist je bijvoorbeeld dat het voor aanvang van je Hyrox wedstrijd niet slim is om teveel vetten en vezels tot je te nemen?

7. Weet waar je staat

Beginners hebben soms de neiging om zichzelf te vergelijken met ervaren atleten. Dit kan leiden tot teleurstellingen of blessures wanneer ze te snel willen gaan. Stel realistische doelen en onthoud dat consistentie en progressie belangrijker zijn dan meteen willen presteren op topniveau.

8. Je tijdsindeling is niet op orde

Tijdens Hyrox is ‘tijd’ cruciaal. Beginners maken vaak de fout om te veel tijd te besteden aan bepaalde onderdelen, zoals te lang rusten tussen oefeningen. Train op efficiënte overgangen en probeer een consistent tempo te behouden gedurende het hele evenement. Leg tijdens je hybrid trainingen de focus op trainingsdoelen zoals behendigheid en nauwkeurigheid onder vermoeidheid.

9. Je mentale voorbereiding

Hyrox is fysiek zwaar, maar onderschat het mentale aspect niet. Je zult momenten tegenkomen waarop je lichaam aangeeft te willen stoppen. Zorg ervoor dat je mentaal sterk bent door tijdens je trainingen te oefenen met doorzetten, zelfs als je vermoeid bent. De juiste trainingsprotocollen en vorm van coaching tijdens deze trainingen zijn cruciaal.

10. Verkeerde gear

Het juiste materiaal kan een groot verschil maken. Beginners dragen soms de verkeerde schoenen, wat invloed heeft op hun grip tijdens de sled push of hun loopprestaties. Investeer in goede schoenen en kleding die je comfortabel houdt tijdens intensieve inspanningen.

RxGUIDE Sportschool Tilburg Waalwijk Logo whitebg