Hoe jij meer resultaat kan behalen binnen je trainingen

Het is een frustrerende realiteit voor velen: je brengt uren door in de sportschool of crossfit box, zweten en hard werken, maar toch bereik je niet de gewenste resultaten zoals je graag zou willen. Het kan ontmoedigend zijn, leiden tot twijfel en demotiveren. De vraag die jij jezelf moet stellen is: Waarom bereik ik geen trainingsresultaten, ondanks al mijn harde werk? Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste redenen waarom resultaten uitblijven;  

1. Gebrek aan consistentie:

Consistentie is de sleutel tot succes in het bereiken van resultaten. Het is niet genoeg om af en toe naar de sportschool te gaan of een gezonde maaltijd te eten. 

Je moet consistent zijn in je inspanningen, zowel in termen van training als voeding, om echte veranderingen te zien. Het kan zijn dat je weliswaar af en toe intensief traint, maar als je niet consistent bent, zal dit niet leiden tot duurzame resultaten. Kijkend naar trainingsfrequentie, dan adviseren we vaak 3-5 trainingsmomenten in de week. 

2. Onduidelijke doelen:

Zonder duidelijke doelen is het moeilijk om gericht te blijven en vooruitgang te boeken. Als je niet weet wat je wilt bereiken, is het gemakkelijk om verdwaald te raken en je motivatie te verliezen. Door kleine, haalbare doelen te stellen en ze te koppelen aan consistente gewoonten, kunnen we stap voor stap vooruitgang boeken richting onze grotere doelen. Het bouwen van een systeem van kleine gewoonten die ons dagelijks dichter bij onze doelen brengen, is de sleutel tot langdurig succes.

3. Minder goede voedingskeuzes:

Je bent wat eet! Zelfs als je hard traint, kun je je trainingsresultaten belemmeren door het maken van slechte voedingskeuzes. Een onevenwichtige manier van eten met te veel bewerkte voedingsmiddelen, suikers en vetten kan je inspanningen tenietdoen. Direct of indirect. Voeding bepaald je herstel, je energiebalans en soms je karakter 😉 Zorg voor een manier van eten met voldoende dierlijke eiwitten, gezonde vetten, complexe koolhydraten, groenten en fruit.

4. Te weinig rust en herstel:

Rust en herstel zijn net zo belangrijk als training zelf. Als je je spieren niet voldoende tijd geeft om te herstellen, kunnen ze niet groeien en sterker worden. Overtraining kan leiden tot blessures en vermoeidheid, waardoor je trainingsresultaten worden belemmerd. Zorg voor voldoende slaap, rustdagen en actief herstel om je lichaam de tijd te geven om te herstellen en zich aan te passen aan de training.

5. Progressive overload:

Dit vind ik één van de belangrijkste redenen. Deze reden geeft namelijk ook weer hoe betrokken je bent bij je eigen doelen. Progressieve belasting, het geleidelijk verhogen van de trainingsbelasting om je fysiek en mentaal uit te dagen, is essentieel voor groei en verbetering. Als je altijd hetzelfde gewicht tilt of dezelfde oefeningen doet, zal je lichaam zich niet aanpassen en zal de vooruitgang stagneren. Zorg voor variatie in je training en verhoog geleidelijk de weerstand of het volume om vooruitgang te blijven boeken.

6. Slechte trainingsprogrammering:

Een effectief trainingsprogramma is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes en afgestemd op je individuele behoeften en doelen. Als je programma niet goed is ontworpen, kun je je trainingsresultaten belemmeren. Overweeg om een ervaren trainer of coach in te schakelen om een programma te maken.

Conclusie

Het bereiken van trainingsresultaten vereist toewijding, consistentie en een goed doordacht plan van aanpak. Door de bovenstaande redenen aan te pakken en te zorgen voor een gebalanceerde benadering van training, voeding en herstel, zul je ervaren dat je meer resultaten kunt behalen en plezier blijft hebben in het werken aan je gezondheid. Blijf gefocust, wees geduldig en blijf werken aan je doelen. Uiteindelijk zul je de resultaten zien waar je naar streeft.

Team RxGUIDE CrossFit

RxGUIDE Sportschool Tilburg Waalwijk Logo whitebg