CrossFit en training tijdens je zwangerschap

Je zwangerschap is een bijzondere periode vol nieuwe, onvergetelijke en vaak ook onverklaarbare momenten. Te midden van al deze nieuwe indrukken komt dan ook vaak de vraag naar voren ‘moet ik nu stoppen met CrossFit/fitness’? Het korte antwoord daarop is; Nee. 

Wanneer je op zoek gaat naar CrossFit/fitness tijdens de zwangerschap vind je een hoop uiteenlopende berichten. Zoveel mensen, zoveel meningen en hoewel de algemene toon gelukkig positief is zijn er natuurlijk allerlei doemverhalen te vinden.

Als RxGUIDE zijn we ervan overtuigd dat je absoluut door moet gaan met sporten tijdens je zwangerschap. Met je bevalling in het vooruitzicht staat je misschien wel de je zwaarste workout ooit te wachten, daar wil je niet onvoorbereid aan beginnen. 

CrossFit kan jou tal van voordelen brengen tijdens en na de zwangerschap.

 • Fysiek fit & sterk
  Hoewel deze periode helemaal om jouw en je baby draait staat het leven niet stil. De dagelijkse bezigheden blijven en CrossFit kan je helpen om deze moeiteloos te kunnen blijven doen. Trainen tijdens de zwangerschap vermindert het risico op lage rugklachten en dragen bij aan het algehele welzijn (Matsuzaki et al., 2018
 • Mentaal fit & sterk
  Je zwangerschap is niet alleen een fysieke uitdaging, maar af en toe ook een emotionele rollercoaster. Door te blijven sporten blijf je jezelf mentaal uitdagen en ontwikkel je een ijzersterk doorzettingsvermogen.
 • Gezondheid
  Inmiddels is het al veelvuldig onderzocht en blijkt sporten tijdens de zwangerschap het risico op o.a. zwangerschapsdiabetes, overmatige gewichtstoename en postnatale depressie te verminderen. (Int. J. Environ. Res. Public Health 2020)
 • Community
  CrossFit doe je nooit alleen en juist tijdens je zwangerschap kan de community binnen je CrossFit-box je ondersteunen, afleiding bieden en zullen de coaches er alles aan doen om te zorgen dat jij zo fit en gezond mogelijk je zwangerschap kan doorlopen.

Niet alles in de hand

Alles valt of staat met jouw mindset en de juiste begeleiding. Elke zwangerschap is anders en de signalen van jouw lichaam zijn altijd leidend, maar zelfs dan hebben we niet alles in de hand.

Je loopt over van de hormonen tijdens je zwangerschap. Wanneer deze hormonen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van bekkeninstabiliteit dan zal je je fitnessavontuur jammergenoeg vroegtijdig moeten afbreken. Dat betekent niet dat je stil moet gaan zitten, maar op zoek moet gaan naar minder belastende activiteiten. 

We kunnen voorstellen dat je daarvan baalt, maar dit heeft niks te maken met jouw fitheid of sterkte van je lichaam. Deze dingen gebeuren en een pas op de plaats voor jou en je kindje is dan altijd de beste keuze.

Dus, nieuwe mama, er is zelden een reden om je sportschoenen aan de wilgen te hangen. Wij staan klaar om je te helpen en op de juiste manier te begeleiden zodat jij je fit en vol zelfvertrouwen kan voorbereiden op de “workout van je leven”!

RxGUIDE Sportschool Tilburg Waalwijk Logo whitebg