Waarom niet alleen jij maar juist ook je ouders functionele fitness moeten doen

Het proces van ouder worden is onvermijdelijk, maar de manier waarop we deze levensfase benaderen, kan een aanzienlijk verschil maken in de kwaliteit van ons leven. Bij RxGUIDE omarmen het concept van functioneel ouder worden als een sleutel tot een langdurig, gelukkig en actief leven. We begrijpen dat ouder worden niet alleen gaat over de jaren die voorbijgaan, maar ook over het behouden van de mogelijkheid om actief deel te nemen aan het leven. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je ouders! 

Bij RxGUIDE praten we niet alleen over het belang van fysieke gezondheid, maar we erkennen ook het belang van het sociale aspect. Het opbouwen van contacten binnen onze RxGUIDE community draagt niet alleen bij aan de fysieke voordelen van lichamelijke activiteit maar versterkt deze ook door de kracht van onze community. Samen streven we naar een benadering van gezond ouder worden, waarbij niet alleen het lichaam wordt versterkt, maar ook het welzijn van de geest.

Een effectieve manier om dit te bereiken is door te investeren in functionele fitness; kracht- en conditietraining. In dit blog geven we jou, maar eigenlijk je ouders, 8 redenen waarom deze vorm van training bijdraagt aan functioneel en gezond ouder worden. 

1. Behoud van spiermassa:

Krachttraining helpt niet alleen bij het opbouwen, maar ook bij het behouden van essentiële spiermassa. In het licht van functioneel ouder worden is deze spierkracht de sleutel tot een actieve levensstijl. Verlies van spiermassa komt voor naarmate we ouder worden. Spieren worden oa. dunner en minder sterk (sarcopenie) hierdoor neemt onder andere onze loopsnelheid af en is er meer kans op vallen en/of botbreuken. Het slinken van de spieren is dus eigenlijk een ouderdomskwaal dat elk jaar toeneemt. Krachttraining speelt, in het vertragen hiervan, een cruciale rol.

2. Botdichtheid voor sterke botten:

CrossFit, met de nadruk op krachtoefeningen, bevordert de botdichtheid. Dit is van cruciaal belang om het risico op osteoporose te verminderen en de structurele dichtheid van botten te behouden.

3. Soepele gewrichten:

Door gecontroleerde functionele bewegingen verbetert krachttraining de stabiliteit en flexibiliteit van gewrichten, waardoor dagelijkse activiteiten gemakkelijker en pijnvrij blijven.

4. Balans en coördinatie:

CrossFit daagt niet alleen spieren uit, maar ook balans en coördinatie. Dit is van onschatbare waarde om het risico op vallen te verminderen, wat een veelvoorkomend probleem is bij het ouder worden.

5. Stimulatie van de stofwisseling:

Een verhoogde stofwisseling als gevolg van regelmatige krachttraining ondersteunt een gezond lichaamsgewicht, wat essentieel is voor de algehele gezondheid en het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden metabole problemen.

6. Een gezond hart en uithoudingsvermogen:

De intervaltrainingen in CrossFit dragen bij aan een gezond hart en vergroten het uithoudingsvermogen, waardoor dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden. Blijf onthouden dat de coaches van RxGUIDE, workouts schalen op persoonlijk niveau.

7. Cognitieve functies en het stilmuleren van de hersenen:

Complexe bewegingen binnen CrossFit stimuleren niet alleen het lichaam maar ook het brein. Dit draagt bij aan het behoud van cognitieve functies en vermindert het risico op leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Denk hierbij aan diverse vormen van dementie.

8. Sociale interactie – community:

Deelname aan functionele fitness lessen, zoals CrossFit, SWEAT en functional body building bieden niet alleen fysieke voordelen maar ook het gevoel van een community. De sociale interactie tussen leden bevordert het mentale welzijn, waardoor leden gemotiveerd blijven om actief te blijven. Naast de deelname aan de lessen is er natuurlijk de ruimte voor een bakkie koffie.

RxGUIDE Sportschool Tilburg Waalwijk Logo whitebg