Het belang van ‘op tijd zijn’ is niet alleen beperkt tot het op tijd verschijnen voor je training, maar strekt zich ook uit tot het prioriteren van je warming-up.
‘Net op tijd, is eigenlijk te laat’
En laten we eerlijk zijn, het is veel meer dan alleen een kwestie van netjes op tijd zijn. Het is een essentieel onderdeel van je training dat een wereld van verschil kan maken in je prestaties, je blessurepreventie, je algehele trainingservaring. Dus, voordat je de volgende keer de verleiding voelt om nog een paar minuten in bed te blijven liggen of om nog wat extra tijd door te brengen met je telefoon, bedenk dan eens hoeveel waarde je zou kunnen halen uit die paar extra minuten die je aan je warming-up besteedt.
Bij RxGUIDE CrossFit denken we zorgvuldig na over de warming-up. Deze warming-up is ontworpen om je optimaal voor te bereiden op de kern van de les, zodat je tijdens de training zo goed mogelijk kunt presteren. We streven ernaar om je door middel van een goede warming-up een betere trainingservaring te bieden en je op een veiligere manier te laten trainen. Misschien lijkt dat derde setje van de warming-up toch de moeite waard. De warming-up is niet alleen fysiek; we willen je ook helpen om even los te komen van de drukte in je hoofd, om je als het ware even te ‘un-pluggen’.
Of je nu een doorgewinterde CrossFit-atleet bent of net begint, je hebt waarschijnlijk nu wel door dat een goede opwarming essentieel is voor een effectieve training. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Laten we eens kijken naar de wetenschap achter de warming-up en waarom het jouw prestaties en veiligheid kan vergroten. Laten we eens dieper ingaan op deze aspecten en bekijken waarom een goede opwarming zo belangrijk is.
Fysiologische voordelen
Tijdens een opwarming worden verschillende fysiologische processen in het lichaam geactiveerd, die allemaal bijdragen aan een verbeterde prestatie tijdens je CrossFit workout:
Ten eerste zorgt een opwarming ervoor dat de bloedstroom naar de werkende spieren toeneemt, waardoor de zuurstof- en voedingsstoffenlevering verbetert en afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd. Dit proces, bekend als vasodilatatie, bereidt de spieren voor op de verhoogde activiteit die zal volgen tijdens de training.
Daarnaast stijgt de lichaamstemperatuur tijdens een opwarming, wat gunstige effecten heeft op de snelheid van spiercontractie en ontspanning, evenals op de elasticiteit van het bindweefsel rondom de gewrichten. Dit vermindert de kans op blessures zoals verrekkingen en scheuren, omdat warme spieren en gewrichten meer flexibel en veerkrachtig zijn.
Biomechanische voordelen
Opwarming heeft ook aanzienlijke biomechanische voordelen. Tijdens een opwarming worden neuromusculaire paden geactiveerd, wat resulteert in een verbeterde coördinatie en motorische controle. Dit is essentieel voor complexe bewegingen zoals die in CrossFit, waar precisie en timing cruciaal zijn om blessures te voorkomen en optimale prestaties te behalen.
Bovendien kan een opwarming helpen bij het verbeteren van de range of motion (ROM) van gewrichten, wat de technische uitvoering van oefeningen makkelijker maakt, kan verbeteren en het risico op overbelasting van bepaalde spieren of gewrichten kan verminderen. Een onderzoek gepubliceerd in “Sports Medicine” benadrukt het belang van een opwarming voor het verbeteren van de ROM.
“Door het vergroten van de ROM kan er efficiënter bewogen worden, wat resulteert in het vermogen om meer gewicht te verplaatsen en dus de optimalisatie van je trainingsprikkel.”
Mentale Voordelen
Naast de fysiologische en biomechanische voordelen heeft een opwarming ook aanzienlijke mentale voordelen. Het biedt jou de kans om je mentaal voor te bereiden op de komende training, je te focussen op je doelen en eventuele afleidingen buiten de box los te laten.
Conclusie
Het belang van opwarmen voor je CrossFit workout kan niet genoeg worden benadrukt. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de vele voordelen van een effectieve opwarming, zowel op fysiologisch, biomechanisch als mentaal niveau. Door regelmatig de tijd te nemen voor een grondige opwarming, kunnen atleten hun prestaties verbeteren, blessures voorkomen en hun algehele trainingservaring optimaliseren.
Bronnen:
- McGowan CJ, Pyne DB, Thompson KG, et al. “Warm-Up Strategies for Sport and Exercise: Mechanisms and Applications.” Sports Medicine. 2015; 45(11):1523-1546.
- Behm DG, Chaouachi A. “A Review of the Acute Effects of Static and Dynamic Stretching on Performance.” European Journal of Applied Physiology. 2011; 111(11):2633-2651.
- Fradkin AJ, Gabbe BJ, Cameron PA. “Does Warming Up Prevent Injury in Sport? The Evidence from Randomised Controlled Trials?” Journal of Science and Medicine in Sport. 2006; 9(3):214-220.
- Bishop D. “Warm Up I: Potential Mechanisms and the Effects of Passive Warm Up on Exercise Performance.” Sports Medicine. 2003; 33(6):439-454.